Η λίστα ιστολογίων μου

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Δύο Γερμανοί προβάλλουν τη «θετική» Κρήτη

Διαφημίζουν το νησί σε 400000 Ευρωπαίους το μήνα
Aγαπούν με πάθος την Κρήτη. Τόσο μεγάλο, που έχουν επιλέξει στο ιντερνετικό ραδιόφωνο στο οποίο είναι ιδιοκτήτες και το οποίο έχει 400000 ακροατές το μήνα, να μιλούν μόνο για τα θετικά του νησιού μας. Και δεν είναι καν έλληνες! Είναι η Suzana και ο Joerg Krueger, Γερμανοί που έχουν κάνει την Κρήτη πατρίδα της καρδιάς τους και μεταδίδουν σε όλο τον κόσμο καθημερινά τη θετική τους πλευρά. Επειδή όμως, στην κάθε παρέα υπάρχει κι ένας «κακός» αυτόν το ρόλο έχει αναλάβει στο Radio-Κreta.de, ο σκύλος τους ο Μήτσος. Συνήθως ένας από τους δύο για λογαριασμό του Μήτσου κάνει καμιά φορά μερικά παραπονάκια που έχουν να κάνουν είτε με τα σκουπίδια, είτε με τον τρόπο που κάποιοι φέρονται στα ζώα.
Γενικά όμως στο Radio-Κreta.de, δεν ακούγονται τα αρνητικά. Όπως λέει η Suzana
«αγαπάμε πολύ την Κρήτη και θέλουμε όλοι μας οι ακροατές, στη Γερμανία, στην Ισπανία, σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, να μαθαίνουν πόσο ωραίος τόπος είναι».
Το είδαμε εδώ: http://kritonperiferia.gr/2011/07/09/dio-germani-provalloun-ti-thetiki-kriti/
Η σελίδα τους που μπορείτε να ακούσετε τον σταθμό: http://radio-kreta.de/
Και στο https://www.facebook.com/RadioKreta

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Η μινωική πόλη Κομμός

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού τοποθετείται από τον καθηγητή Show σε ένα ιστορικό μινωικό τρίγωνο που σχηματίζουν ο Κομμός με τη Φαιστό και την Αγία Τριάδα. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης παρατηρείται στην μέση και ύστερη Μινωική περίοδο, ωστόσο ο αρχαίος Κομμός συνέχισε να κατοικείται μέχρι τα Ρωμαικά χρόνια.
Οι ανακαλύψεις στην περιοχή του Κομμού περιλαμβάνουν τον μινωικό λιμενικό οικισμό και πολλά διαδοχικά κτίρια δημοσίου χαρακτήρα, που πιθανότατα να ήταν αποθήκες ή νεώρια, και χρησίμευαν για τη φύλαξη και προστασία των πλοίων της Φαιστού.
Τα ανακτορικά κτίρια που ανακαλύφθηκαν στον Κομμό χρονολογούνται στην τελική ανακτορική περίοδο από το 1450πΧ ως το 1300πΧ και την μετανακτορική περίοδο, το 1300-1200πΧ.
Το πολύ ενδιαφέρον σύμπλεγμα που ανακαλύφθηκε στην πόλη αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα ναό, πρυτανείο, ένα αμφιθεατρικό κτίσμα και μια αυλή με τέσσερεις τετράγωνους βωμούς.
 Πηγή: http://www.explorecrete.com/archaeology/GR-kommos-arxaiologikos-xoros.html

South Central Crete: Kommos, Agia Triada, Phaistos

A Great Minoan Triangle – past (Greek language pdf version)
In 1985, 10 years into Joseph and Maria Shaws’ excavation at Kommos, the excavators convened a symposium of a group of experts to discuss fitting Kommos into a regional context of the western Mesara. The symposium also considered the recent finding of a large, one could say monumental building and its use, as postulated by Maria Shaw as a Minoan era ship shed. The title of the forum “A Great Minoan Triangle in South Central Crete” was based on the three major pre-historical sites of Phaistos, Hagia Triada and Kommos. Πηγή: http://www.kommosconservancy.org/?page_id=728
    Κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΥΣΤΙΣ το βιβλίο του Joseph W. Shaw «Κομμός: ένα Μινωικό επίνειο και Ελληνικό ιερό στη Νότια Κρήτη». Ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού, είναι σήμερα μια αμμώδης παραλία που σηματοδοτούν μόνο τα αλμυρίκια της. Πριν από 3500 χρόνια ωστόσο, ήταν ένα πολυσύχναστο μινωικό επίνειο με εμπορικές σχέσεις που εκτείνονταν μέχρι την Αίγυπτο και την Σαρδηνία. Σε ύστερες εποχές, οικοδομήθηκε ένα ελληνικό ιερό στην ίδια θέση, κατάλληλος σταθμός για τους ταξιδιώτες που διέσχιζαν το Λιβυκό πέλαγος.
 
A Bibliography of Excavations on the Kommos Site (1977- ) http://www.fineart.utoronto.ca/kommos/kommosPublications.html